Ekonomi

Nisan’da cari açık 5,4 milyar lira oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre mevcut süreçler Nisan ayında 5 milyar 404 milyon lira açık verdi. Yıllıklandırılmış cari açık 57,8 milyar dolar ile son 10 yılın en yüksek seviyesinde.

Merkez Bankası Nisan ayı ödeme istikrarı bilgilerini açıkladı. Buna göre cari işlemler hesabı Nisan ayında 5 milyar 404 milyon dolar açık verdi. Cari işlemler hesabında altın ve elektrik hariç 480 milyon dolar açık oluştu. Ocak-Nisan döneminde cari işlemler hesabı 29,73 milyar dolar açık verirken, yıllıklandırılmış cari açık 57,8 milyar dolar ile Temmuz 2012’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada net kusur veya noksan kaleminde Nisan ayında 3,7 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Ocak-Nisan döneminde ise 6.7 milyar dolar çıktı.

DIŞ TİCARET NİSAN’DA 7 MİLYAR 16 MİLYON DOLAR VERDİ

Ödemelerdeki istikrarla birlikte dış ticaret açığı Nisan’da 7 milyar 16 milyon doları buldu.

Hizmet istikrarından gelen girişler ise 2 milyar 915 milyon dolar oldu. Bu kalemde seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 2 milyar 198 milyon dolar oldu.

Birincil gelir istikrarı ve ikincil gelir istikrarı kalemlerinde sırasıyla 1 milyar 292 milyon dolar ve 11 milyon dolarlık net çıkış kaydedildi.

1,3 MİLYAR DOLARLIK PORTFÖY ÇIKIŞI

Merkez Bankası bilgilerine göre doğrudan yatırımlardan net giriş 784 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları ise 1 milyar 204 milyon dolarlık net çıkış gösterdi. Prestijli alt kalemler incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 37 milyon dolar, DİBS piyasasında 6 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

Yurtdışı tahvil ihraçları ile ilgili olarak, Genel Hükümet net 159 milyon $ borç almış, bankalar ve diğer şubeler sırasıyla 190 milyon $ ve 800 milyon $ geri ödemiştir.

Diğer yatırımlar altında yerli bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 7 milyon dolar azalmıştır.

Yabancı bankaların yurt içi mevduatları nette 142 milyon dolar artarken, yabancı parada 302 milyon dolar net artış, Türk lirasında ise 160 milyon dolar net düşüş oldu.

RESMİ REZERVLER 8 MİLYAR 163 MİLYON ABD DOLARI AZALDI

Yurt dışından sağlanan kredilerde ise bankalar 289 milyon $ net kullandırırken, Genel Hükümet 22 milyon $ ve diğer şubeler 107 milyon $ net geri ödeme yaptı.

Merkez Bankası verilerine göre Nisan ayında resmi rezervler net 8 milyar 163 milyon dolar azaldı.

kemer-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu