Yaşam

İddia: ABD’nin Lübnan’a iade ettiği Roma mozaiklerinin sahte olduğu ortaya çıktı

ABD’nin Lübnan’a gönderdiği Roma dönemi eserlerinin geçersiz olduğu iddia edildi. Fransa’nın Grenoble Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Djamila Fellague, Lübnan’a gönderilen 9 mozaikten 8’inin gerçek olmadığını iddia etti. Fellague, eserlerin Sicilya, Tunus, Cezayir ve Türkiye’deki arkeolojik alanlarda veya müzelerde bulunan orijinal mozaiklerden kopyalandığını belirtti.

“Meşhur mozaiklerin modelleri oldukları için sahte olduklarını tespit etmek kısmen kolay” diyen uzman, ABD’den sonra mozaiklerin fotoğraflarını internette görünce ‘sahte olduklarını hissettiğini’ ifade etti. Eylül ayında iade duyurusu.

LOUVRE’DAKİ MOZAİĞDEN KOPYALANMIŞTIR

Sicilya’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Villa Romana del Casale’deki bir mozaikten kopyalanan eserin de bunlar arasında yer aldığı bildirildi. ‘Neptün ve Amfitrit’ mozaiğinin Cezayir’in Konstantin kentinde bulunan bir mozaikten kopyalandığı ve 19. yüzyılın ortalarından itibaren Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilendiği kaydedildi.

‘UZMAN DEĞİLSENİZ BİLE ANLAYABİLİRSİNİZ’

Cambridge Üniversitesi’nde misafir akademisyen olarak çalışan ve dünyanın en tanınmış kaçak sanat uzmanlarından biri olan Christos Tsirogiannis, mozaiklerin sahte olduğuna dair sunulan delillerin ‘inkar edilemez’ olduğunu söyledi. Tsirogiannis, “Uzman olmasanız bile sahtesini orijinal mozaiğin yanına koyarsanız ne kadar benzer olduklarını göreceksiniz, ancak aslında kalite o kadar da iyi değil” dedi. Uzman ayrıca mozaiklerin sahte olduğunu kanıtlamanın Manhattan Bölge Savcılığı için “utanç verici” olacağını belirterek eserlerin iade edileceğini duyurdu.

İDDİALAR REDDEDİLDİ

Manhattan Bölge Savcılığı iddiaları yalanladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu antikaların ülkesine geri gönderilebilmesi için mahkemenin, bunların yepyeniliğine ilişkin uzman analizinden elde edilen değerli ayrıntıları içeren kanıtlarımızı dikkate alması gerekiyordu. Kanıtlara dayanarak mahkeme, modüllerin orijinal olduğuna karar verdi.” (DIŞ HABER)

haberelbistan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu