Haber

Tarihi Kurtuluş Camii’nin kubbesi ve minareleri depremde yıkıldı.

GAZİANTEP’te 1892 yılında kilise olarak inşa edilen, Cumhuriyet döneminde hapishaneye, 1984 yılında ise camiye dönüştürülen Kurtuluş Camii’nin kubbesi ve minareleri de depremde yıkıldı.

Dünyanın en eski 10 şehrinin ortasında yer alan Gaziantep, tarihi camileriyle öne çıkan şehirlerin tam ortasında yer alıyor. Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan ve 1892 yılında kilise olarak inşa edilen Kurtuluş Camii, aynı zamanda kilise ve hapishane olarak da kullanılmış. 1984 yılında bir hayırsever tarafından satın alınarak Adalet Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağışlanan ve ‘Kurtuluş Camii’ adını taşıyan cami, şehrin tarihi yapıları arasında yer alıyor. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 ve Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkım ve can kaybına neden oldu. Depremlerin vurduğu illerden biri olan Gaziantep’te yüzlerce bina yıkılırken, 3 binden fazla kişi enkaz altında hayatını kaybetti. Başta tarihi kale olmak üzere tarihi yapılar ya yıkıldı ya da hasar gördü.

Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan ve ‘Şehrin Ayasofyası’ olarak anılan Kurtuluş Camii’nin kubbesi ve minareleri depremde yıkıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu