Haber

Filistin Devlet Başkanı Abbas: BM, Nakba’nın 75. yıl dönümünü bu yıl ilk kez anacak

Filistin haber ajansı WAFA’Habere göre Abbas, Ramallah’taki Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda Filistinli yetkililer, Hristiyan ve Müslüman din adamları, büyükelçiler, şehit yakınları ve gazilerin katıldığı iftar programında Filistin’deki gelişmelere değindi.

Abbas, Filistin sorununun çözümü ve İsrail işgalinin sona ermesi için “iki devlet” formülünden taviz vermediklerini belirtti.

İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Apocalypse Kilisesi’ndeki “Kutsal Ateş” törenine katılmak isteyen bazı Ortodoks Hristiyanlar ile Mescid-i Aksa’da namaz kılan Müslümanlara yönelik saldırıları kınadığını vurgulayan Abbas, bu saldırıların ” kutsal yerlerde ibadet özgürlüğünü kısıtlamak.” getirilmediğini iddia eden İsrail’in ikiyüzlülüğünü gösterdiğini belirtti.

Abbas, Nekbe’ye işaret ederek şunları söyledi: “BM, Nakba’nın 75. yıl dönümünü bu yıl ilk kez 15 Mayıs’ta anacak. Bu bağlamda, dünyanın her yerindeki Filistinlilerden Nakba’yı yeniden kurmalarını istiyoruz çünkü onlar (BM) ilk kez Nakba’yı inkar etmeyecekler. .”ifadesini kullandı.

1 Aralık 2022’de BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen oturumda kabul edilen karar taslağında, ilgili sekreteryadan 2023 yılında Nekbe’nin 75. yıl dönümünü anmak için etkinlikler istenmiş ve bu konuda üst düzey bir etkinlik düzenlenmesi istenmişti. 15 Mayıs 2023. .

Nakbe

İsrail’in 14 Mayıs 1948’de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri göçe zorlaması nedeniyle Filistinliler 15 Mayıs’ı “Nakba” (Büyük Felaket) olarak adlandırıyorlar.

Nakba sırasında İsrail güçleri 1 milyona yakın Filistinliyi topraklarından zorla çıkardı, 675 Filistinli köy ve kasabası yerle bir edildi, binlerce Filistinli öldürüldü.

Nakba nedeniyle Filistinlilerin yüzde 80’i şu anda dünyanın farklı yerlerinde mülteci olarak yaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu