Haber

Danıştay, model helikopter satın alan Suriyelinin sınır dışı edilmesini engelleyen mahkeme kararını bozdu.

Danıştay 10’uncu Dairesi, hakkında terör eylemi işleyebileceğine dair istihbarat bulunan ancak görevden alınan Suriyeli’nin “ikamet izni talebinin reddedilmesiyle sınır dışı edilmesi”ne ilişkin kararı mahkemece bozdu. Soruşturmada yetersiz delil olması nedeniyle hukuka aykırıydı.

Daire kararına göre, 2011 yılında Türkiye’ye gelen ve bir şirkete ortak olan Suriye asıllı kişiye 2012 yılı için bir yıllık dönemsel çalışma izin belgesi ve çalışma amaçlı oturma izni verildi. -2013 transferi.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) hazırladığı istihbarat notunda, izin süresinin dolmasına kısa bir süre kala, “İş yeri ve ikametgahı çevresinde şüpheli hareketleri olduğu, ticari faaliyeti tespit edilememesine rağmen maddi imkanlarının bol olduğu, satın aldığı” ifadelerine yer verildi. Şubat 2013’te 66 bin ABD dolarına model helikopter, insansız hava aracı olarak kullanmayı planladığı ve güvenlik birimlerinden saklamaya çalıştığı belirtilen notta, bu duruma dikkat çekildi. şüpheli olduğu belirtilirken, yabancı uyruklu kişinin “sansasyonel bir eyleme hazırlanıyor olabileceği değerlendirildiği” belirtildi.

Bu kapsamda hakkında terör soruşturması yürütülen şahıs, İzmir’deki bir dükkandan maket helikopter aldığını, kendisinden habersiz oğlunun demonte parçalarını bir araya getirerek fotoğraflarını çektiğini ve paylaştığını iddia etti. sosyal medyada Helikopteri geliştirerek yakıt maliyetini düşürmeyi ve ticaret yapmayı düşündüğünü ifade eden şahıs, Suriye’deki ailesinin varlıklı olduğunu ve kendisine yılda yaklaşık 400 bin dolarlık hisse gönderdiklerini savundu. Yurt dışına çıkışlarının da ticari amaçlı olduğunu öne süren kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

İçişleri Bakanlığınca yapılan değerlendirmede, 5682 ve 5683 sayılı kanunlar kapsamında Türkiye’de ikamet etmesi uygun görülmeyen ve ikamet izni uzatılmayan zanlının bulunduğu ilin valiliğine yazı yazıldığı bildirildi. 15 gün içinde ülkeyi terk etmek.

İkamet izni talebinin reddi ve sınır dışı işlemine ilişkin idari sürecin iptali için açılan davada idare mahkemesi anılan sürecin iptaline karar verdi.

Mahkeme kararına yapılan itiraz üzerine itirazı görüşen Danıştay 10. Dairesi, idare mahkemesi kararında kanuni hak bulunmadığına hükmederek kararın bozulduğuna karar verdi.

Kararın gerekçesinden

Daire’nin bozma kararında, ilgili kanun kararları ile yurda kabul edilecek veya yurtta kalacak yabancılara ilişkin kararların verilmesinde idareye takdir yetkisi verildiği vurgulandı.

“İdareye tanınan takdir yetkisi yabancılar hukuku açısından dikkate alındığında devletin egemenlik haklarının doğal bir sonucudur ve bu yetki ile kamu düzeninin korunması amaçlanmaktadır.” Kararın yer aldığı kararda, MİT’in istihbarat notunda Suriye asıllı şahsın “sansasyonel bir eylem hazırlığı içinde olabileceği” değerlendirmesinin yapıldığı hatırlatıldı.

Kararda, dava konusunun da helikopteri güvenlik birimlerinden saklamaya çalışmak olduğu belirtilirken, idare mahkemesinin kararının hukuka aykırı olduğu bildirildi.

Kararda şu ifadeler kullanıldı:

“Davacı hakkında mahkûmiyet kararı verilmemiş olması, kamu güvenliğini ve esenliğini koruma görevi olan ve yetkili idarenin yabancıların ülkeye girişine veya girişine izin verilip verilmeyeceğine karar vermedeki takdir yetkisini ortadan kaldırmaz. yurtta kalmasına izin verilecek yabancılar hakkında karar alınmasına, bu yetki kapsamında, davalı idarece yapılan tespitlere istinaden, yapılacak işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine varıldığından, dava konusu olduğu için, temyize ilişkin kararda (idare mahkemesi kararı) sürecin iptaline ilişkin herhangi bir hukuki hak bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu