Ekonomi

Diyarbakırlı çiftçi patates işiyle Adana’dan döndü

Diyarbakırlı çiftçi kurbanlık aldığı Adana’dan patates işiyle döndü.

Ergani’de ilk kez patates yetiştiren mahalle muhtarı, 2 bin 100 dönüm arazide ekim yapıyor.

DİYARBAKIR – 3 yıl önce kurbanlık hayvan almaya gittiği Adana’da tanıştığı çiftçi arkadaşlarının ektiği mahsulün kendi toprağında da yetişip yetişmeyeceğini düşünen Esat Akyıldız, arkadaşıyla birlikte risk alarak şimdi de ekip biçiyor. ektiği mahsuller ve yılda 20 bin çalışanı istihdam ediyor.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Ortayazı Mahallesi Muhtarı Esat Akyıldız, köyündeki 2 bin 100 dönümlük arazisinde risk alarak, bin dönüme yakın arazide 600 dönüm patates, 300 dönüm civarında karpuz ekerek bölge ekonomisine katkı sağlıyor. .

Adana’da çiftçi arkadaşların ürettiği patates, soğan ve karpuz eserlerini, “Acaba bizim tarlamızda mı yetişiyor?” diye düşünen Akyıldız, tarım hayatına risk alarak başladığını belirtti.

Dönem sonuna kadar günde 150 personel, toplam 20 bin işçi ile istihdam sağladığını belirten Akyıldız, “3 yıl önce Adana’ya kurbanlık götürüyordum. Çiftçi arkadaşlarımla orada tanıştım. patates, soğan, karpuz işi, acaba buraya da ekebilir miyiz, dedim kendi kendime “Değer mi? Yıl boyunca bin dönüm araziye 600 dönüm patates, 300 dönüm karpuz ektim. Risk aldım çok şükür yetti. 3 yıldır kesintisiz olarak tarımda çalışıyorum. 3-4 aydır günde 150 kişi ile çalışırken dönem sonuna kadar toplam 20 karpuz diktim. Binlerce insanla çalışıyorum” dedi.

Daha önce arpa, buğday ve mercimek diktiğini, baraj yapıldıktan sonra da sulu tarıma başladığını belirten Akyıldız, “Tarım alanımızın genişletilmesinin en değerli kısmı barajdı. Barajla bu işe başladık. Tarım işi olmazdı. Eskiden arpa, buğday buradaydı. Mercimek ekerdik, şimdi patates, soğan, karpuz, şeker pancarı ekiyoruz” dedi.

“Bölge ekonomisine katkı sağlıyoruz”

Ektiği mahsullerle bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını söyleyen Akyıldız, “Burada 2 bin 100 dönümlük bir alana patates, soğan, karpuz ve şeker pancarı ekiyoruz. Verdiğimiz hizmet olmasaydı burada çalışan insanlar evlerinde yatacaklardı” diyen “Her ay fındık toplamak için ada pazarına gitmek zorunda kalacaklardı. Ama yılın 12 ayı burada çalışıyorlar. Ektiğimiz ekinleri 5 Temmuz’da burada hasat edeceğiz” dedi.

Tarım işçisi olarak çalışan Hazal Akın, eşlerine katkı sağlamak ve kendi harçlıklarını kazanmak için her gün geldikleri tarım arazisinde çok mutlu olduklarını söyledi.

Arkadaşlarıyla birlikte hem tarımla uğraştığını hem de ailelerine maddi destek sağladıklarını belirten Akın, “Biz burada ziraat personeli olarak çalışıyoruz. Bu arazide toplam 40-50 çalışanımız var. Bu personeller aynı sayıda işçi çalıştırıyor. Çalışmaktan çok mutluyuz. Eşimize katkı sağlıyoruz, harçlığımızı kendimiz alıyoruz. Burada çalışıyoruz ki eşlerimizden para almasın. Şahsen ben kendi karımdan para almak istemiyorum. Çalıştığım parayı harcamak istiyorum. Şimdi soğanların ortasındaki otları buradan alıyoruz” dedi.

haber-tarakli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu