Haber

AP’nin “Erdoğan neden hala popüler?” Analiz: Yıllar içinde adanmışların sadakatini kazandı

Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci versiyonu yaklaşırken, dış basında seçimler farklı açılardan değerlendirilmeye devam ediyor.

“ERDOĞAN NASIL BU KADAR SEVGİLİ?” SORU

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansından Suzan Fraser, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ekonomik çalkantıya rağmen popülaritesini nasıl koruyor?”Cumhurbaşkanlığı ve Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği destek ele alındı.

“Erdoğan 20 yılı aşkın bir süredir iktidarda, kitlesel protestolar, yolsuzluk iddiaları, askeri darbe girişimi ve Suriye’deki iç savaşın ardından başlayan kitlesel mülteci akını gibi siyasi krizlerin üstesinden defalarca geldi.”Fraser tarafından, “Şimdi, Türk halkı ve ekonomisi yüksek enflasyonun altında eziliyor ve birçoğu hükümetin yavaş tepkisiyle şiddetlenen yıkıcı depremlerin etkilerini hâlâ atlatmaya çalışıyor.”söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “giderek otoriter içgüdülere sahip bir popülist”Sözleriyle konuşan Suzan Fraser, Erdoğan’ın 28 Mayıs seçimlerine seçilmesinin Millet İttifakı adayı ve CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aleyhine olduğunu söyledi. “güçlü favori”Bu nasıl olur sorusunun cevabını aradı.

“İNSANLAR DAHA FAZLA DEĞİŞİM DEĞİL, DAHA FAZLA İSTİKRAR İSTİYOR”

Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yaklaşık bir asırdır laiklikle tanımlanan bir ülkede İslami değerleri teşvik ederek muhafazakar ve dindar destekçilerinin derin sadakatini kazandı.”Fraser, Erdoğan’ın da “hükümet kaynaklarını siyasi avantajına kullanarak iktidardaki konumunu sağlamlaştırmak”Gözlemini paylaştı.

Fraser, “Erdoğan’ın ekonomik kriz dönemindeki popülaritesi de dayanıklılığından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Seçmenler ve analistlerle yapılan görüşmelere göre, birçok kişi daha fazla değişiklik değil, daha fazla istikrar istiyor.”söz konusu.

“Muhalefet ERDOĞAN DESTEKÇİLERİNİN kafasını karıştıramaz”

Yazısında analistlerin ve seçmenlerin görüşlerine de yer veren Suzan Fraser, Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nden analist Gönül Tol’un, “Böyle ulusal kriz zamanlarında insanlar genellikle liderlerin etrafında toplanır. Seçmenler, muhalefetin işleri düzeltebileceğine yeterince inanmıyor.”değerlendirmesini yaptı.

Fraser, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecindeki taahhütlerini ve Erdoğan’a yönelik eleştirilerini hatırlatarak, şunları kaydetti: Ancak bu kampanya Erdoğan taraftarlarını cezbetmekte zorlanıyor” dedi.söz konusu.

Ankara güvenlik görevlisi Bekir Özçelik’in sözlerini de aktaran Suzan Fraser, “Özçelik ve diğer pek çok destekçi, Erdoğan’da Türkiye’nin önemli bir jeopolitik aktör olabileceğini gösteren bir lider görüyor”Gözlemini paylaştı.

“ERDOĞAN’IN EN BÜYÜK TEHDİTİ EKONOMİ”

Fraser bu noktada Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan dönemindeki dış politikasından da örnekler verdi. “Erdoğan’ın şu anda karşı karşıya olduğu en büyük tehdit ekonomi”söylenmiş.

Fraser, “Ekonomistlere göre, Erdoğan’ın ailelerin azalan satın alma gücüyle başa çıkmanın birincil yöntemi, faiz oranlarını düşürürken hükümet harcamalarını serbest bırakmak oldu. Bu, enflasyonu kötüleştirdi.”söz konusu.

“PARLAMENTOYU KABUL ETMEK ERDOĞAN İÇİN AVANTAJDIR”

Erdoğan’ın seçimin ilk turunu önde bitirdiğini ve Cumhur İttifakı’nın parlamento seçimlerinde çoğunluğu kazandığını hatırlatan Fraser, analistlere göre bunun Erdoğan’a ek bir avantaj sağladığını, çünkü birçok seçmenin bölünmüş bir hükümetten kaçınmak için Erdoğan’a takviye vereceğini yazdı.

ortahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu