Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Turist Sayısında 2022 Yılının 7. Ayına Göre Yüzde 79 Artış Yaşandı”

ESRA IŞIK PERVAN

Ulaştırma ve Altyapı BakanıAbdulkadir Uraloğlu, Trabzon Türkiye’ye gelen turist sayısına ilişkin ise, “2023 yılının ilk 7 ayında yabancı turist anlamında yaklaşık 400 bin misafirimiz var. Yabancı turist sayısında geçen yılın 7 ayına göre yüzde 79 artış yaşandı. 2022. 2023 yılının 7 aylık dönemine göre yerli ve yabancı turist toplamı 740 oldu.” “1.000 misafirimiz var. Bu geçen yılın ortalamasına göre yüzde 43’lük bir artış.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu memleketini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. TrabzonVali Aziz Yıldırım’ı makamında ziyaret ettikten sonra İl Koordinasyon Toplantısına katıldı.

“YENİ ZİGANA TÜNELİMİZDEN 880 BİNİN ÜZERİNDE ARAÇ GEÇTİ”

Yeni Zigana Tüneli’nin bölgesel ulaşıma büyük katkı sağladığını belirten Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Son 21 yılda TrabzonTürkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına yaptığımız yatırımların tutarı yaklaşık 78 milyar lira. Trabzon 2003 yılına kadar sadece 56 kilometre bölünmüş yol vardı. 184 kilometreyi daha tamamlayarak 240 kilometreye ulaştık. Yolların 89 kilometresi BSK ile kaplandı, bunu 488 kilometreye çıkardık. Yıllarca bitmeyen bir yılan hikayesine dönüşen Karadeniz Sahil Yolu’nu 2007 yılında tamamladık. Samsun’dan Karadeniz Sahil Yolu üzerinden Sarp Sınır Kapısı’na hareket var. Trabzon Kuzeyden güneye ulaşımı sağlayan birçok yolu da 2017 yılında tamamladık. Bazıları üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. İzninizle bunları tek tek sıralamayacağım. Sizlere Zigana’dan bahsetmek istiyorum. Yaklaşık iki yüzyıldır inşaat, iyileştirme gibi pek çok çalışmanın yapıldığı güzergahı Yeni Zigana Tüneli ile adeta mühürlemiş olduk. Trabzon Bayburt, Aşkale ve Erzurum’u Gümüşhane üzerinden birbirine bağlayan 14,5 km uzunluğundaki Yeni Zigana Tüneli’ni çift tüple inşa ettik. Yeni Zigana Tünelimizden açıldığı günden bu yana 880 binin üzerinde araç geçti. Yeni Zigana Tüneli Türk mühendisliğinin gurur ve gurur projelerinden biri olmuştur. Maçka-Karahava kesiminin yine bölünmüş yol haline gelmesiyle Trabzon Erzurum, Ağrı ve İran sınırından uzanan yolun standardı da arttı. Böylece Karadeniz kıyısındaki merkez ve limanlara giden güzergahta trafiğin sorunsuz akışı sağlandı.”

“EN DEĞERLİ KARAYOLU PROJELERİMİZDEN BİRİ YASAL BULVARI YOLU”

TrabzonProje maliyetinin 40 milyar olduğunu ve ülke genelinde 23 projenin devam ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Trabzon Şu anda proje maliyeti yaklaşık 40 milyar olan 23 otoyol projemiz devam ediyor. Devam eden otoyol projelerimizin en değerlilerinden biri elbette Yasal Bulvar Yolu çalışmalarımızdır. Bildiğiniz gibi Kanuni Bulvarı; Trabzon şehir içi trafik sıkışıklığının çözümünü doğrudan ilgilendiren bir projedir. 28 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı Yolu’nu BSK kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa ediyoruz. Şu anda Hukuk Bulvarı’nın Yenicuma-2 Kavşağı – Çukurçayır Kavşağı ile 1 kilometrelik Değirmendere bağlantısı arasındaki 4 kilometrelik kısmında inşaat çalışmalarımız devam ediyor. Boztepe Tüneli ve viyadükünü hizmete almayı planlıyoruz. Projenin tamamını 2024 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Araklı ilçemiz üzerinden Bayburt’a ulaşımı sağlayan Araklı-Bayburt Yolu’nun 7 ila 17 kilometre arasındaki 10 kilometrelik kısmında imalat çalışmalarımız devam ediyor.

“TRABZON GÜNEY ÇEVRE YOLU ÇALIŞMALARIMIZA DA BAŞLADIK”

Bildiğiniz gibi Trabzon Güney Çevre Yolu çalışmalarımıza da başladık. Toplam 43,8 kilometresi 15 tünel, 2,1 kilometresi ise 14 viyadükten oluşan Güney Çevre Yolu’nun 35,8 kilometresini geçmeyi planlıyoruz. Bunu üç bölüm halinde uygulayacağız. Çevre Yolu’nun 16,5 kilometre uzunluğundaki 1. bölümde Karadeniz Sahil Yolu’ndan ayrıldığı proje başlangıcındaki T-1 Tüneli portalına ulaşmak için kazı ve destek çalışmalarına devam ediyoruz. Trabzon’daki yatırımlarımız tüm ulaşım modlarını kapsıyor. Türkiye’de karayolu yatırımları devam ederken, özellikle demiryollarında yoğun bir yatırım dönemine girdik. Planlarımızda Trabzon da bu yatırımların ortasında yer alıyor. Samsun-Sarp demiryolu ve merkezi Trabzon’dur. Toplam 513 kilometre uzunluğunda olması planlanan demiryolunun proje çalışmalarına başlayacağız. Yine Trabzon Raylı Sistem Hattı Projemiz kapsamında Trabzon Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalışıyoruz.”

“YILSONUNDA YOLCU SAYININ 4 MİLYONA ULAŞACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Son dönemde Trabzon Havalimanı’nda yolcu sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirten Bakan Uraloğlu, şöyle devam etti:

“İç hat yolcu sayısında 7’nci, dış hat yolcu sayısında ise 10’uncu sırada yer almak çok değerli bir başarı. 2022 yılında iç ve dış hatlarda toplamda yaklaşık 3 milyon 185 bin yolcuyu ağırladı. Bu yıl da Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 2 milyon 500 bin yolcu ağırladı.Yolcu sayımızın yılsonuna kadar 4 milyona ulaşacağını öngörüyoruz.Çünkü Trabzon’da ciddi bir turist artışı olduğunu gözlemliyoruz. Yeşil ile mavinin bir arada olduğu eşsiz doğası, tarihi ve kültürel varlıkları ile artık turizm açısından bir çekim merkezi haline gelmiştir.Kentimize gelen ziyaretçilerimiz Uzungöl, Sümela Manastırı, Sera Gölü, Çal Mağarası, Şahinkaya, Boztepe, Ganita’yı ziyaret etmektedir. ve Ayasofya Camii.Trabzon’a Körfez ülkeleri, Hollanda, İtalya, Fransa ve Almanya başta olmak üzere 12 ülkeden direkt uçuş var.Diğer ülkelerden de çok sayıda turist geliyor.Şu anki bilgilerimize göre yabancı anlamında 400 bine yakın misafirimiz var. 2023 yılının ilk 7 ayında yabancı turist sayısında 2022 yılının 7 ayına göre yüzde 79 artış yaşandı. 2023 yılının 7 aylık dönemine göre yerli ve yabancı 740 bin misafirimiz var. Bu, geçen yılın ortalamasına göre yüzde 43’lük bir artış. 2053 vizyonumuz doğrultusunda Trabzon’un marka şehir olması için turizmin bölgeye faydasını en üst düzeye çıkaracağız. Bu nedenle Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. Bu havalimanının Trabzon’a gelen turist sayısını ve turizm gelirlerini kat kat artıracağını umuyorum. Artık havalimanımızın öncelikli olarak yapılması gereken yapılarının inşaatına başladık. Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve barınak ekleyeceğiz. Özellikle yeni dış sınırlar geliş terminali ve CIP binası acildi. 3.240 metre uzunluğundaki yeni pistin ve 110 bin metrekarelik, 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Daha sonra üretim sürecine başlayacağız. “Ve elbette tüm bu çalışmalar tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok değerli bir eser olacak.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu