Haber

Rusya, ABD’nin nükleer silahları Britanya’ya yeniden konuşlandırma planlarına karşı uyardı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov basına yaptığı açıklamada şunları söyledi: ABD taktik nükleer silahlarının Britanya topraklarına geri dönme olasılığına gelince, onları bu istikrarsızlaştırıcı adıma karşı güçlü bir şekilde uyarmak istiyoruz.“dedi.

Bu adımın İngiltere ve ABD’nin güvenliğini güçlendirmeyeceğini kaydeden Rus diplomat, ” Bunun bizi korkutacak bir etkisi yok. Bu sadece Avrupa’daki genel gerilim ve tehdit düzeyini artıracaktır. Avrupa’nın güvenliğinin sağlanması konusundaki oldukça üzücü deneyime rağmen, Londra ve Washington’daki savaş savunucuları son yıllardan hiçbir şey öğrenmediler, dolayısıyla böyle bir senaryonun mümkün olduğunu düşünüyoruz.“ifadesini kullandı.

Ryabkov, bu konuda ABD ve İngiltere’den net ve doğrudan sinyaller almaya istekli olmadıklarını belirterek, şunları söyledi: ” Olan biteni izlemek ve bundan sonuç çıkarmak için başka seçeneklerimiz var. ABD öncülüğündeki NATO’yu giderek tehlikeli hale gelen gerilimleri daha da tırmandırmaması konusunda uyarıyoruz” ekledi.

ABD’nin İngiltere’ye yeniden nükleer silah yerleştirmeyi planladığı iddiaları İngiliz The Telegraph gazetesinde yer aldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon)Belgelere dayanılarak habere yer verildi.

Haberde, ABD’nin Soğuk Savaş tehdidinin sona ermesi nedeniyle 2008 yılında İngiltere’den çıkardığı nükleer savaş başlıklarının ülkenin doğusundaki Suffolk’taki Lakenheath Kraliyet Hava Kuvvetleri Üssü’ne yerleştirileceği iddia edildi.

Üsse yeni bir tesis için yapılan satın alma sözleşmelerinin ABD’nin İngiltere’ye nükleer savaş başlığı yerleştirme planlarını doğruladığına dikkat çekilen haberde, yerleştirilecek savaş başlıklarının Hiroşima’ya atılan atom bombasından üç kat daha güçlü olduğu vurgulandı.

Haberde adı geçen Pentagon belgelerinde üste bulunacak askeri personel ” yüksek değerli varlıklaraSaldırılara karşı koruma sağlamak üzere tasarlanan balistik kalkanların da aralarında bulunduğu yeni ekipmanların sipariş edildiği kaydedildi.

Haberde ayrıca geçtiğimiz ağustos ayında ABD hükümetinin satın alma internet sitesinde özel departman yüklenicilerinden Lakenheath’teki birlikleri silahlı baskınlardan, zorla girişten ve balistik saldırılardan korumak için koruma kulübeleri sağlamalarının talep edildiği belirtilmişti.

Öte yandan üste Amerikan kuvvetlerine yönelik yeni konut inşaatına da haziran ayında başlanacağı belirtiliyor.

Belgelere göre B61-12 bombasının Lakenheath üssüne konuşlandırılması bekleniyor.

Konuyla ilgili yorum yapan bir Pentagon sözcüsü, ABD’nin müttefik ülkelerdeki tesislerini rutin olarak iyileştirdiğini ve herhangi bir yerde nükleer silahların varlığını veya yokluğunu doğrulamaya yönelik bir politikasının olmadığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova,ABD’nin geçen yıl Lakenheath’teki işçilere yönelik 50 milyon dolarlık bütçe planını açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, bunu gerilimi tırmandıracak bir adım olarak değerlendireceklerini ve karşı adımlar atacaklarını söylemişti.

haberkofcaz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu