Haber

Libya Yüksek Danıştay, Anayasa Beyannamesi’nde yapılacak değişikliği onayladı

Libya Devlet Yüksek Kurulu (DYK), Temsilciler Meclisi’nde (TM) kabul edilen Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişikliği onayladı.

DYK basın dairesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Trablus’ta DYK Başkanı Halid el-Mişri başkanlığında inanılmaz bir oturum düzenlendi.

TM’nin DYK ile istişare içinde yürüttüğü “cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin düzenlenmesi”nin önünü açan Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişiklik, oturumda oyçokluğuyla kabul edildi.

Olağanüstü oturumda, seçim maddelerinin bir sonraki oturumda onaylanmak üzere hazırlanması için bir komisyon kurulmasına da karar verildi.

TM Lideri Akile Salih, ülkenin geçici anayasası olan “Anayasa Beyannamesi”ni değiştirerek 6 Şubat’ta seçim yapılması önerisinde bulundu.

Bunun üzerine TM, 7 Şubat’ta kabul ettiği Anayasa Beyannamesi’nin 13’üncü değişikliğini 23 Şubat’ta tek taraflı olarak yürürlüğe koymuştu.

DYK Lideri Mishri de, TM’nin Anayasa Beyannamesi’ndeki 13’üncü değişikliğin ortasında uzun istişareler sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Anayasa Beyannamesi’nde 13. değişiklik

Anayasa Beyannamesi’nde yapılan 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkileri ile yasama organının unsur ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor.

Değişiklik, devlet liderinin barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclis’in başkenti Trablus’ta ve bir sonraki Temsilciler Meclisi’nin Bingazi’de olmasını içeriyor.

Ayrıca Libya’nın doğusunda Berka, batısında Trablus ve güneyinde Fizzan olmak üzere üç bölge arasında eşit olarak belirlenecek 900 üyenin yer aldığı değişiklikte, Temsilciler Meclisi’nin de buna göre seçilecek 200 üyeden oluşması öngörülüyor. nüfus yoğunluğu.

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi”, ülkenin süreksiz anayasa kararında yer alıyor.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kasım 2020’de yapılan Libya Siyasi Diyalog Forumu toplantılarında, ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılması kararlaştırıldı ancak seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu