Haber

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntı meydana geldiğini bildirdi.

AFAD’da düzenlediği basın toplantısında Tatar, 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 20 Şubat’ta Hatay’da 6,4 büyüklüğünde deprem olduğunu hatırlattı.

Bu depremlerin çok sayıda artçı sarsıntıya yol açtığına işaret eden Tatar, “Bütün bu depremlerin ardından bugüne kadar 8 bin 550 artçı sarsıntı kaydedildi. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Yaklaşık bir yılda kaydettiğimiz toplam deprem sayısını düşünürsek, toplam deprem sayısını göz önünde bulundurursak, deprem sayısı çok daha yüksek olur.” 4 ayda kayıt yapmamız lazım yaklaşık 17. Gün içinde kaydettik yani yaklaşık 3 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geldi.” söz konusu.

– “Hala 5’in üzerinde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz”

Tatar, bu artçı sarsıntıların çoğunun elle tutulur olduğunu söyledi. uyardı.

Deprem bölgesindeki illerde ağır hasarlı binalardan eşya alımının yasak olduğunu hatırlatan Tatar, bu kurala harfiyen uyulması gerektiğini ifade etti.

Tatar, depremden etkilenen 11 ilin dışında bazı illerin mahallelerinde de hasar oluştuğuna dikkati çekerek, “Bu anlamda Niğde’nin Sivas’ın Gürün ilçesi, Kayseri’nin depremin merkez üssüne yakın ve ilçelerinde bir yanda hasarlı bazı binalar var.Bu yerleşim yerlerinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit çalışması tamamlanan Sivas’ın Gürün ilçesi artık ‘genel yaşamda etkili afet bölgesi’ olarak değerlendiriliyor.” bilgisini verdi.

– “Kaya düşmesi riski taşıyan yerleşim yerleri var”

Afet bölgelerinde depremler sonucunda meydana gelebilecek kaya düşmesi gibi risklerin bulunduğunu kaydeden Tatar, şöyle devam etti:

“Özellikle şu anda AFAD teknik heyeti bu anlamda bölgenin farklı yerlerinde araştırma ve gözlemlerini sürdürüyor. Bölgenin farklı yerlerinde, farklı yerleşim yerlerinde ve köylerde özellikle kaya düşmesi riski taşıyan yerleşim yerleri var. alanlar tespit edilir, vatandaşlarımız bu alanlardan tahliye edilir.”

Orhan Tatar, deprem bölgesinde yapımı devam eden binaların durumuna ilişkin izlenecek yol ve prosedürlerin İçişleri Bakanlığı genelgesi çerçevesinde belirlendiğini belirterek, “Kurumlarca hazırlanacak teknik rapor sonucunda ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yetkilendirdiği kuruluşlar ile bu tür binaların durumu netlik kazanacaktır.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu