Ekonomi

Japonya önümüzdeki on yılda artan borç maliyetlerine hazırlanıyor

TOKYO – Taslak hükümet iddialarına göre, Japonya hükümeti, önümüzdeki on yıl içinde yıllık faiz ödemelerinin iki katından fazla artarak 24,8 trilyon yene (169 milyar dolar) ulaşması nedeniyle borç ödeme maliyetinde önemli bir artışla karşı karşıya kalacak. Bu artış, Japonya Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan kriz modundaki teşvik tedbirlerinden uzaklaşmayı düşündüğü bir dönemde gerçekleşti.

Maliye Bakanlığı bu tahminleri yaklaşan bütçe tasarılarına ilişkin meclis görüşmeleri için hazırladı. Faiz ödemelerinin Mart 2025’te sona eren mali yıl için 9,83 trilyon yen’den 2033 mali yılında (Mart 2034’te sona erecek) 24,8 trilyon yen’e yükseleceği varsayımı, Japonya’nın merkez bankasının politikaları değiştikçe karşılaşabileceği mali baskıların altını çiziyor.

Japonya şu anda sanayileşmiş ülkeler arasında ekonomisine göre en yüksek kamu borcuna sahip ülke; borcunun büyüklüğü ekonomisinin iki katından fazla. Hükümetin tahmin taslağı, Japonya’nın Mart 2034 sonuna kadar 1.244,68 trilyon yen tutarında rekor ödenmemiş borcunun olacağını da gösteriyor.

Bu endişelerin ortasında hükümet, Mart 2026’da sona eren mali yıl itibarıyla hem ulusal hem de yerel yönetimlerin faiz dışı bütçesinde fazlalık elde etme taahhüdünde bulundu. Yeni tahvil satışlarını ve borç servisi maliyetlerini hariç tutan bu hedefe ulaşmak, analistler tarafından bir başarı olarak görülüyor. güçlü bir hedef. Faiz dışı bütçe istikrarı, ek borçlanmaya başvurmadan politika tedbirlerinin ne ölçüde finanse edilebileceğinin belirlenmesi açısından değerli bir kriterdir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu