Ekonomi

IMF düşük gelirli ülkelerin borç yükleri konusunda alarm veriyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva’nın bu ülkelerin karşı karşıya olduğu sürdürülemez borç seviyelerinin altını çizmesiyle, düşük gelirli ülkelerin ekonomik çıkmazlarının ele alınmasının aciliyetini vurguladı. Georgieva bugün düzenlediği brifingde, IMF hissedarlarının bu hafta söz konusu zorlukların kritik niteliğini kabul ettiklerini açıkladı.

Bu hafta hem IMF hem de Dünya Bankası tarafından yayınlanan raporlarda düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin ekonomik durumu ve görünümüne ilişkin endişeler dile getirildi. Bu ülkeler, diğer olumsuzlukların yanı sıra COVID-19 salgınının sonuçlarıyla da mücadele etmeye devam ediyor.

IMF, bu ülkeler için 2024 yılı büyüme tahminini Ocak ayında öngörülen %4,9’dan %4,7’ye düşürdü. Dünya Bankası ayrıca, dünyanın en yoksul 75 ülkesinin yarısının, bu yüzyılda ilk kez daha zengin ekonomilerle aralarındaki gelir farkının açıldığını görerek, kalkınmadaki ilerlemenin önemli ölçüde tersine döndüğünü gösteren endişe verici bir eğilim bildirmiştir.

Bu sorunlarla mücadele etmek üzere IMF, son ekonomik şoklardan en çok etkilenen düşük gelirli ülkelere yönelik destek mekanizmalarını geliştirmek üzere adımlar atmaktadır. Kota paylarında önerilen %50’lik artış ve Yoksulluğun Azaltılması ve Büyüme Vakfı’nın kaynaklarının güçlendirilmesi bu adımlar arasında yer alıyor.

Georgieva, IMF’nin yönlendirme komitesine liderlik eden Suudi Arabistan Maliye Bakanı Mohammed Al-Jadaan ile birlikte, IMF tarafından başlatılan iç reformların borç yeniden yapılandırma sürecini hızlandırması ve kolaylaştırması gerektiğini ifade etti.

Bu hafta IMF ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa düzenlenen Küresel Devlet Borçları Yuvarlak Masa Toplantısı, borçların yeniden yapılandırılması için zaman çizelgelerinin belirlenmesi ve çeşitli alacaklılar arasında eşit muamelenin sağlanması konusunda ilerleme kaydetti.

Georgieva, yüksek borç seviyelerinin, on yıl önce %5 olan borç servisi ödemelerinin ortalama %12’ye yükseldiği Sahra Altı Afrika başta olmak üzere düşük gelirli ülkeler üzerinde yarattığı ciddi baskıya dikkat çekti. Georgieva, gelişmiş ekonomilerdeki yüksek faiz oranlarının yatırımları saptıran ve borçlanma maliyetlerini arttıran zararlı etkisine dikkat çekti.

Georgieva, bazı ülkelerin gelirlerinin %20’sini borç ödemelerine ayırarak eğitim, sağlık, altyapı ve istihdam yaratma gibi temel alanlara yatırım yapma kapasitelerini ciddi şekilde sınırladıkları vahim koşulları anlattı.

Etkilenen ülkeleri vergi artışları, enflasyonla mücadelenin sürdürülmesi, harcamaların azaltılması ve yerel sermaye piyasalarının geliştirilmesi gibi tedbirlerle iç gelirlerini arttırmaya çağırdı.

Bulgar ekonomist, bu ülkeleri yatırımcılar için daha cazip hale getirmenin önemini vurguladı ve IMF’nin bu ülkelerin bu hedefe ulaşmalarına yardımcı olmak için aktif katılımından bahsetti.

Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Müsteşarı Jay Shambaugh da düşük gelirli ülkelerin durumuyla ilgili endişelerini dile getirerek Çin ve diğer gelişmekte olan resmi kreditörleri, uluslararası finans kuruluşları yatırım yaparken bu ülkelere verilen kredileri azaltmamaları konusunda uyardı.

Shambaugh, 2022 yılında yaklaşık 40 ülkenin dış kamu borcu çıkışı yaşadığını ve durumun 2023 yılında muhtemelen daha da kötüleştiğini vurguladı. IMF’nin ortak çabaları, bu ülkelerin karşılaştığı mali zorlukları hafifletmeyi ve ekonomik istikrar ve büyümelerine elverişli bir ortamı teşvik etmeyi amaçlıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

savur-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu