Ekonomi

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş trendinde hareket eden BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 119,20 puan yükselerek 13,00 prestijiyle 5.547,46 oldu. Toplam işlem hacmi 41,1 milyar lira oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 3,09, holding endeksi yüzde 2,40 arttı. Tüm sektör endeksleri yükselirken sektör endeksleri arasında en çok kazandıran madencilik yüzde 4,58 ile oldu.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl iki kez faiz artırabileceği söylemlerinin güçlenmesiyle küresel borsalarda karışık bir seyir izlendiğini söylerken, yurt içi borsalarda pozitif ayrışma olduğunu söylediler.

Dün ABD Kongresi’ndeki sunumuna devam eden Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) genel olarak faiz oranlarının yeniden ve bu yıl tahmini olarak iki kez daha artırılmasının uygun olacağı görüşünde olduğunu belirtti.

Öte yandan, dün para politikası kararlarını açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 8,50’den yüzde 15’e çıkardı.

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada, “Kurul, enflasyondaki düşüşün bir an önce sağlanması, enflasyon bekleyişlerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin başlatılmasına karar vermiştir.” ifadesi yer aldı.

Analistler, öğleden sonra ABD’de açıklanacak imalat sanayi ve hizmet kolu Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) bilgilerinin takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 5.600 ve 5.700 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu, 5.400 ve 5.350 noktaları direnç konumunda.

 

haberhavran.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu