Yargıdaki kriz sürüyor mu? Yargıtay Başkanı Akarca, Anayasa Mahkemesi’ndeki yemin törenine katılmadı
Anayasa Mahkemesi Lideri Zühtü Arslan Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi Yılmaz Akçil’in yemin töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törene “Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamanın anayasal ve hukuki dayanağı yoktur” sözleriyle damga vuran Arslan ve birlikte bulunduğu Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın da konuşması dikkat çekti. Can Atalay krizi sırasında sıklıkla karşılaşılan törene katılmadı.
AYM BAŞKANI’NDAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER
Can Atalay’ın milletvekilinin görevden alınması sürecinde Yargıtay ile büyük kriz yaşayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi’nde düzenlenen yemin töreninde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu salonda konuşan Arslan, “Anayasa Mahkemesi’nin hükümlerine ilişkin anayasa yorum kararlarını kimsenin beğenme zorunluluğu ya da beğenme durumu yok. Ancak beğenmesek bile anayasal zorunluluktur. Bu kararlara hukuk devletinde uymak gerekir.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan.
“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ZARAR GÖRMÜYOR”
Öte yandan anayasanın üstünlüğünü ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlamayı amaçlayan anayasa yargısının işlevselliği, alınan kararların uygulanmasına bağlıdır. Karara uyulmadığı takdirde hukukun üstünlüğü ilkesi zedelenecek ve yargılamanın hiçbir anlamı kalmayacaktır.
“AYM KARARLARI GERÇEK VE HUKUKİ BİREYLER İÇİN BAĞLAYICIDIR”
Anayasa Mahkemesi kararları 153. maddeye göre kesin olup gerçek ve tüzel kişileri bağlar. “Kararların uygulanması her şeyden önce Anayasa’nın hepimizi bağlayan bir toplumsal sözleşme olmasının zorunlu bir sonucudur” dedi.
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca.
YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI AKARCA TÖRENE KATILMADI
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın konuşması kamuoyunda geniş yankı bulurken, o dönemde salonda dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Daha önceki yemin törenlerinde hazır bulunan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın törene katılmadığı görülürken, Akarca’nın durumu yargıda krizin devam ettiği şeklinde yorumlandı.